Miniatuur

Met ingang van 2014 is Miniatuur het blad van de Vereniging Vrienden Martinikerk (VVM) en verschijnt drie keer per jaar met daarin een agenda met concerten en bijzondere activiteiten die door de SMG worden georganiseerd. Van 1997 tot en met 2005 was het een uitgave van de SMG en vanaf 2006 een gezamenlijke uitgave van de stichting en de vereniging, volledig in kleur.

Tot 2006 gaf de VVM jaarlijks een Bulletin uit met jaarverslagen, aankondigingen van lezingen en verslagen van gehouden lezingen. Vanzelfsprekend kreeg het orgelconcert op 11 november daarin eveneens ruime aandacht.

Het blad wordt toegezonden aan alle leden van de vereniging en een aantal relaties van de stichting. Een deel van de oplage wordt gebruikt voor promotie op Open Monumentendag en tijdens de toeristische openstelling van de kerk.

In Miniatuur nr. 3 van 2020 beschrijft Jan Visser dat er in en rond de Martinikerk bij opgravingen boomstamkisten en sarcofagen zijn gevonden. De oudste gevonden boomstamkisten dateren uit de 7e eeuw, nog uit de voorchristelijke tijd. Sarcofagen waren vaak van rode zandsteen uit het Rijn-, Main- en Moezelgebied en daarin werden vermoedelijk alleen belangrijke kerkelijke of adellijke personen begraven. Ze waren vaak trapeziumvormig en konden wel duizend kilo wegen. Losse deksels wogen gemiddeld vierhonderd kilo. De tijdens de restauratie in 1968 onder het koor gevonden sarcofagen zijn later aan weerszijden van het koor in de kooromgang geplaatst.
In de gewelven van de Martinikerk zijn ook de heiligen Cosmas en Damianus met hun attributen afgebeeld, patroonheiligen van onder anderen de artsen en apothekers. Peter Hoffer vertelt welke attributen dat waren en waarvoor ze gebruikt werden.
Tenslotte een artikel over de onthulling van het vierde schilderij van Egbert Modderman in de serie “De werken van barmhartigheid” en de presentatie van de 3D-puzzel van de Martinikerk en -toren waarvan het eerste exemplaar aan de Commissaris van de Koning, de heer Paas, werd aangeboden.

Voor de volledige inhoud van dit nummer zie Miniatuur_2020-3

Als u de Martinikerk bezoekt mag u een exemplaar van Miniatuur meenemen zolang de voorraad strekt.