Sint Martinusdagen in Groningen (2-11 november 2024)
Van maaltijd dak- en thuislozen, muziektheater,
en benefietmaaltijd tot optocht en
lampionnenwedstrijd
De samenwerkende organisaties (Sint Martinusberaad Groningen) rond de Sint Martinusviering in de stad Groningen hebben opnieuw de jaarlijkse Sint Martinusdagen (2-11 november) voorbereid. Het centrale thema ‘Delen is het nieuwe hebben’ blijft onverkort van kracht. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor arm Groningen. De meeste activiteiten vinden plaats in de Martinikerk.
Naast een benefietmaaltijd en een maaltijd voor dak- en thuislozen, worden gratis voederbieten voor lampionnen uitgedeeld, is er een workshop lampionnen maken en is er een feestelijke Sint Martinusoptocht, annex lampionnenwedstrijd.
Op 11 november, de dag van Sint Martinus, kunnen er jassen en dekens worden ingebracht voor dak- en thuislozen, is er een muzikale theatervoorstelling voor de jeugd, vindt de Sint Martinusvesper plaats en worden deelnemers aan de ‘Diaconale Tafel’ uitgenodigd voor een samenkomst in de Martinikerk. Het hele programma met alle bijzonderheden staat hieronder.
Sint Martinusberaad Groningen
In de gemeente Groningen werken Diaconie in Stad, Vereniging Vrienden Martinikerk (VVM), Stichting Martinikerk, de Protestantse wijkgemeente Martinikerk, Beeldend Muziektheatergezelschap Het Houten Huis, de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVVV) en Tocht om de Noord/Pronkjewailpad nauw samen binnen het Sint Martinusberaad.
Programma Sint Martinusdagen Groningen 2024
- Zaterdagmiddag 2 november, 12.00-15.00 uur – uitdelen voederbieten Vismarkt OZ
- Maandagavond 4 november, 18.30-20.30 uur – Benefietmaaltijd in schip Martinikerk
- Dinsdagavond 5 november, 17.30-19.30 uur – maaltijd voor dak- en thuislozen in schip Martinikerk
- Woensdagmiddag 6 november, 14.30-17.00 uur – workshop voederbietenlampionnen, bij VRIJDAG, Walstraat 34
- Donderdagavond 7 november, 19.00-22.00 uur - “Spoor van Licht”, Martinikerk
- Zaterdagmiddag 9 november, 16.15-16.45 uur – Optocht met kinderen en hun lampionnen, Sint Martinus en gevolg, muziekkorps Noordenveld Roden en deelnemers aan het Pronkjewailpad en de Gulden Martinusweg, vanaf Hereplein naar Martinikerk; inloop kinderen: 16.00-16.15 uur
- Zaterdagmiddag 9 november, 17.00-18.00 uur – ontvangst wandelaars Pronkjewailpad en Gulden Martinusweg, schip Martinikerk
- Zaterdagmiddag 9 november, 17.00-18.00 uur – lampionnenwedstrijd, samenzang, Sint Martinusverhaal, warme chocolademelk in kapel en kooromgang Martinikerk
- Maandag 11 november, 11.00-16.00 uur – Jassen- en dekenactie
- Maandagmiddag 11 november, 13.00-14.00 uur – Sint Martinusverhaal “Thomas’ droom” Frank Belt en Eeuwe Zijlstra orgel en optreden Marcel den Os met GSV-orkest en –koor, incl. scène Sint Martinusjeugdtheater, schip Martinikerk.
- Maandagmiddag 11 november, 17.00-17.30 uur – Sint Martinusvesper in koor Martinikerk
- Maandagavond 11 november, 18.00-21.00 uur – Samenkomst deelnemers projecten Diaconale Tafel
Uitdelen voederbieten
Zaterdag 2 november, 12.00-15.00 uur: Voederbietenuitdeling Vismarkt (OZ), Groningen
Dit jaar rijdt op zaterdag 2 november een boerenwagen boordevol voederbieten de Groninger binnenstad in. Draaiorgelman Joris ten Have rijdt met zijn Pronkjewail al spelende mee tot aan de kop van de Vismarkt. Aan de oostkant van de Vismarkt zal Volksvermaken gratis voederbieten uitdelen. Ter plaatse zijn er voorbeelden hoe je van een voederbiet een Sint Martinuslampion kunt maken. De uitdeling van de gratis voederbieten vindt in nauwe samenwerking met de Stichting Marktactiviteiten Groningen plaats. De bieten zullen in de week voorafgaande aan 11 november ook bij verschillende basisscholen en buitenschoolse opvang worden bezorgd.
Benefietmaaltijd
Maandag 4 november, 18.30-20.30 uur: Benefietmaaltijd, schip Martinikerk
De VVM, de Stichting Martinikerk en ’t Feithhuis organiseren deze benefietmaaltijd om gelden in te zamelen voor de maaltijdvoorziening in de nachtopvang voor dak- en thuislozen gedurende het komende jaar. Stadsdichter Esmé van den Boom zal de gasten toespreken.
Het bereiden van een Sint Martinusgans voert terug op een oude Groninger traditie, waarbij de boer zijn vetste gans liet braden en uitdelen onder zijn personeel. In 2021 heeft burgemeester Schuiling het verbod uit 1631 op het serveren van gebraden ganzen in stadse herbergen opgeheven.
De hedendaagse ganzenmaaltijd, dan wel vegetarische maaltijd, wordt bereid door ‘t Feithhuis.
De ganzenmaaltijd – er is ook een vegetarische variant – kost € 44,50. Er wordt ook Sint Martinusbier en Sint Martinuswijn verkocht.
Betalen en reserveren kan via bankrekeningnummer NL33 RABO 0379 3530 75 ten name van Vereniging Vrienden Martinikerk onder vermelding van
“Benefietmaaltijd 4/11 + naam”. De inschrijving sluit op 30 oktober a.s.
Indien u verhinderd bent of op een andere manier wilt bijdragen, kunt u uiteraard een losse gift geven. Dit kan ook op bovenstaand rekeningnummer onder vermelding van “Gift dak- en thuislozen”.
Dinsdag 5 november, ’s avonds (op uitnodiging): maaltijd voor dak- en thuislozen, Martinikerk
Op dinsdagavond 5 november opent de kerk de deuren voor de Groninger dak- en thuislozen. Zij worden daar via de verschillende opvangorganisaties voor uitgenodigd. De Vereniging Vrienden Martinikerk en ‘t Feithhuis serveren hen een warme maaltijd, waarbij gans en een vegetarische variant wordt opgediend. Kaarslicht en damast zorgen op 5 november voor een speciale sfeer in de Martinikerk. Beeldend Muziektheatergezelschap Het Houten Huis verzorgt tijdens deze maaltijd een muzikale performance.
Workshop voederbietenlampionnen maken
Woensdag 6 november, 14.30-17.00 uur: Workshop voederbietenlampionnen maken, VRIJDAG, Walstraat 34, 9711 VS Groningen
Op woensdagmiddag 8 november staat bij VRIJDAG de wekelijkse Kinderwerkplaats in het teken van Sint Martinus. Docenten en Volksvermakers helpen kinderen onder meer mee om van voederbieten lampionnen te maken. Voederbieten en versiermateriaal zijn voorhanden. Deelname is gratis. Je hoeft je niet aan te melden. In een folder en op de website van Volksvermaken is een handleiding te vinden: ‘Hoe maak je van een biet een lampion?’ (https://volksvermakengroningen.nl/sint-martinus).
Spoor van Licht
Donderdag 7 november, 19.30-22.00 uur: “Spoor van Licht”, Martinikerk
In de week van Sint Martinus opent de Martinikerk haar deuren op donderdagavond 7 november voor ‘een spoor van licht’. Volg dat spoor en laat je zelf meenemen in een wereld van rust, muziek en kaarslicht …
Sint Martinusoptocht
Zaterdag 9 november, vanaf 16.00 uur: Sint Martinusoptocht vanaf het Hereplein, Groningen.
De jaarlijkse Sint Martinusoptocht gaat op zaterdag 9 november van start op het Hereplein. Alle kinderen met hun zelfgemaakte lampionnen mogen meelopen. Verzamelen vanaf 16.00 uur en om 16.15 uur vertrekt de stoet met Sint Martinus te paard met in zijn gevolg Romeinse soldaten. De tocht wordt muzikaal begeleid door Showband Noordenveld uit Roden. De wandeling gaat via de Herestraat, Zuiderdiep, Oosterstraat, Grote Markt naar de Martinikerk. Net als vorig jaar wordt de optocht gecombineerd met de binnenkomst van de deelnemers aan het Pronkjewailpad en de Gulden Martinusweg.
De wandelaars worden in het schip van de Martinikerk ontvangen en de kinderen kunnen in de kapel van de kerk aan de lampionnenwedstrijd deelnemen.
De Gulden Martinusweg is op verzoek van het Groninger Sint Martinusberaad uitgestippeld door ‘Tocht om de Noord’. De route loopt vanuit Utrecht, via Arnhem, de Hanzesteden langs de IJssel en vervolgens dwars door Drenthe naar Groningen. De voorbereiders maakten daarbij onder meer gebruik van de eerste ANWB-wandelroute uit 1914, de Hanzeroute en het Jacobspad. De Gulden Martinusweg maakt inmiddels deel uit van het Europese wandelnetwerk Via Sancti Martini (http://viasanctimartini.org/)
Lampionnenwedstrijd
Zaterdag 9 november, 17.00-18.00 uur: Lampionnenwedstrijd, Kapel Martinikerk
De jaarlijkse lampionnenwedstrijd van Volksvermaken vindt dit keer plaats in de kapel van de Martinikerk. In het koor kunnen de kinderen hun lampionnen in een van de kramen hangen. Een deskundige jury o.l.v. Marjo van Dijken beoordeelt de lampionnen, ze wordt daarbij onder meer geholpen door de kinderburgemeester en haar loco. Er zijn twee leeftijdscategorieën: t/m 8 jaar en 9-12 jaar. Voederbietlampionnen vormen een klasse apart. Ook met andere zelfgemaakte lampionnen zijn er prijzen te winnen, die door de Stichting Marktactiviteiten Groningen en FC Groningen beschikbaar zijn gesteld. De kinderen kunnen ook op de foto met Sint Martinus en zijn Romeinse soldaten.
Voor iedere deelnemer is er bovendien een surprise.
Tijdens de jurering zal het Sint Martinusverhaal verteld worden door Geert Pruiksma, begeleidt Marcel den Os het zingen van Sint Martinusliedjes en wordt er warme chocolademelk geschonken.
Muzikaal Sint Martinusverhaal voor schooljeugd
Maandag 11 november, 13.00-14.00 uur: Sint Martinusbijeenkomst voor schooljeugd, Martinikerk
De Vereniging Vrienden Martinikerk (VVM) nodigt de Groninger schooljeugd uit om op maandagmiddag 11 november naar de Martinikerk te komen voor een gratis toegankelijk Sint Martinusevenement.
Om 13.00 uur zal daar verhalenverteller Frank Belt optreden met zijn “Thomas’ droom”. Dat is een verhaal over een jongen die Sint Martinus als zijn grote voorbeeld ziet. Organist Eeuwe Zijlstra begeleidt de verhalenverteller op het orgel. Daarna leidt muziekdocent Marcel den Os het GSV-schoolorkest en schoolkoor. Er wordt onder meer een scène uit het jeugdtheaterstuk over Sint Martinus gespeeld. Volgend jaar gaat dat theaterstuk in première.
Kleding- en dekenactie
Maandag 11 november, 11.00-16.00 uur: Jassen- en dekenactie, koor Martinikerk
Jaarlijks zamelt de Martinikerk jassen en dekens in voor dak- en thuislozen. Op de ochtend van Sint Martinusdag staan de deuren van het koor open, zodat Stadjers er hun kleding en dekens kunnen afgeven. De kerk draagt er zorg voor dat de ingezamelde goederen naar het opvangcentrum Wender gaan. Een deel is bestemd voor Dorcas, de hulporganisatie die werkt in Oost-Europa, Oost-Afrika en het Midden-Oosten.
Maandag 11 november, 17.00-17.30 uur: Sint Martinusvesper, koor Martinikerk
Aan het einde van de middag van Sint Martinus vindt in het koor van de Martinikerk de Sint Martinusvesper plaats. De Vesper wordt voorbereid vanuit Diaconie in Stad in samenwerking met het Stadsklooster.
Diaconale Tafels
Maandag 11 november, 18.00-21.00 uur: Samenkomst deelnemers aan projecten van de Diaconale Tafel, schip Martinikerk
Diaconie in Stad wil verbinden. Mensen met verschillende achtergronden en woon- en leefomstandigheden, van alle mogelijke kleuren, alle mogelijke manieren van geloven of vertrouwen. Diaconie in Stad bevordert dat we naar elkaar omzien en elkaar helpen.
Diaconie in Stad belegt gesprekstafels over uiteenlopende, maatschappelijke onderwerpen. Deelnemers aan deze Diaconale Tafels worden uitgenodigd om op 11 november - de Dag van Sint Martinus – gezamenlijk een maaltijd voor te bereiden en onderling te praten over de Stadse samenleving.